Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuwsbrief onderzoeken 2024

door Merel

In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de resultaten van de onderzoeken die dit jaar onder ons Digipanel zijn gehouden. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in de resultaten, maar ook in hoe wij met de verkregen antwoorden aan de slag gaan.

Ik wens je veel leesplezier!

image

Onderzoek naar waardering vrijwilligers

De gemeente Roosendaal vindt dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn voor onze samenleving. Daarom wil de gemeente vrijwilligers beter waarderen op een passende manier. Hiervoor is in januari onderzoek gedaan via het Digipanel. Daarnaast kwam de gemeenteraad met de opdracht om de kansrijkheid van het idee van 't Heerlens Heitje te onderzoeken. Bij het Heerlens Heitje kunnen inwoners uit Heerlen (Limburg) punten krijgen voor bijvoorbeeld klusjes in de buurt. Die punten kunnen ze uitgeven bij aangesloten winkels.

De gemeente Roosendaal heeft zich verdiept in het Heerlen’s heitje en heeft onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk in Roosendaal. Dit is gedaan door middel van straatinterviews, Roosendaal voor elkaar heeft onderzoek gedaan en er is een vragenlijst uitgezet naar jullie: het Digipanel! Met deze vragenlijst hebben we gekeken wat vrijwilligers in gemeente Roosendaal belangrijk vinden en hoe ze waardering willen ontvangen. Zo willen we vrijwilligers motiveren en meer mensen actief betrekken bij hun buurt en medemens.

 

Belangrijkste bevindingen

  • Redenen om vrijwilligerswerk te (gaan) doen is voor 7 op de 10 om iets voor anderen te betekenen. 
  • Door meer dan de helft wordt het als zinvol ervaren. 
  • Daarnaast vinden veel mensen het fijn dat ze hun kennis en ervaring kunnen gebruiken om anderen te helpen.
  • Wat betreft waardering vindt 6 op de 10 het fijn om van betekenis te zijn voor een ander. 
  • 2 op de 5 mensen vindt het belangrijk serieus te worden genomen en 35% vindt waardering in het krijgen van een compliment. 
  • Slechts 6% gaf aan geld of een waardebon als waardering belangrijk te vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat een Roosendaals Heitje niet goed past bij wat inwoners nodig hebben en bovendien forse investeringskosten met zich meebrengt. Geld dat hierdoor niet naar de samenleving gaat. Daarom kiest de gemeente ervoor om op andere manieren te werken aan verbinding en betrokkenheid in de buurt.
 

Vervolg
Roosendaal zet momenteel op beter passende manieren actief in op het werven, ondersteunen en waarderen van haar vrijwilligers.

  • Inzet sociaal makelaars. Deze zijn via welzijnsorganisatie Social Klus in elke wijk actief. Zij gebruiken de sociale marktplaats om het gesprek aan te gaan met inwoners over wat zij nodig hebben, maar vooral ook over wat inwoners zelf kunnen betekenen voor een ander of hun buurt.
  • Het platform Roosendaal voor Elkaar verder ontwikkeld. Hierop komt vraag en aanbod van vrijwilligers samen en worden er trainingen aangeboden over vrijwilligers werven.
  • Het jaarlijkse vrijwilligersfeest, georganiseerd door Stichting Social Klus, was dit jaar omgedoopt tot het benefietsfestival Roosendaal voor Jou LIVE!. Tijdens dit festival werden al onze vrijwilligers in het zonnetje gezet!
  • De laagdrempelige subsidieregeling 'Het begint met een idee' dit jaar gestart. Hierbij worden inwoners aangemoedigd en (financieel) ondersteund om actief bij te dragen aan hun eigen leefomgeving door het starten van initiatieven.

 

image

Onderzoek naar mobiliteit

Het is tijd voor een frisse blik op verkeer en vervoer in onze gemeente! In 2025 loopt namelijk het huidige beleid af. Daarnaast nemen we ook het parkeerbeleid en een nieuw fietsplan onder de loep. 

Verder heeft de gemeente Roosendaal ook andere grote ambities. Onder andere het groeien richting 100.000 inwoners en daarbij het creëren van fijne plekken om te wonen, werken en verblijven. Daarom is besloten om alle plannen en wensen samen te voegen bij het kijken naar mobiliteit. Dit gebeurt in de Mobiliteitsvisie 2040. Deze visie kijkt naar alle manieren van vervoer: auto, fiets, lopen, openbaar vervoer en zelfs vracht- en landbouwverkeer.

Om deze visie te ontwikkelen, hebben we jullie mening gevraagd. Er is een vragenlijst naar jullie panelleden gegaan, en afgelopen zomer zijn we ook met inwoners in gesprek gegaan. Zo hebben we veel ideeën en feedback opgehaald. We kunnen helaas niet alle plannen (direct) uitvoeren, maar hopelijk kunnen we veel wensen tegemoetkomen!

 

Belangrijkste bevindingen

image

Totaalbeeld

  • De bereikbaarheid met de auto wordt door veel mensen als uitstekend beoordeeld, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen. Zowel de kwaliteit als het belang hiervan worden hoog gewaardeerd.
  • Parkeerplaatsen in de buurt van woningen en werk krijgen minder positieve beoordelingen, terwijl deze voorzieningen wel als prioriteit worden gezien.
  • Openbaar vervoer en toegankelijkheid voor mindervaliden vragen om duidelijke verbeteringen.
  • Routes voor landbouwverkeer en initiatieven zoals deelmobiliteit krijgen lage scores, maar de behoefte aan verbetering in deze categorieën is minder groot.
  • Voetgangersvoorzieningen, fietsverbindingen en de algehele leefbaarheid vragen extra aandacht om beter aan te sluiten bij de wensen van inwoners.

 

image

Resultaten verkeersveiligheid voetgangers en fietsers

  1. Stationsplein: Nieuwe situatie rondom het station wordt niet door iedereen als een verbetering ervaren. Het oversteken is moeilijk vanwege een onoverzichtelijke bocht waar ook hard wordt gereden.
  2. Brugstraat: Het oversteken is lastig.
  3. Rotonde Van Beethovenlaan – Boulevard – Dunantstraat: Deze wordt door fietsers als gevaarlijk ervaren.
  4. Boulevard: de inrit van de Aldi/Action wordt als problematisch ervaren vanwege de vele verkeersbewegingen die elkaar kruisen.
  5. Burgemeester Prinsensingel – Dunantstraat: Het oversteken is onoverzichtelijk en links rijden (op het tweerichtingsfietspad) is niet logisch.
  6. Hendrik Gerard Dirckxstraat – Laan van Brabant: Er zijn veel fietsverkeersbewegingen in een krappe indeling, waardoor er weinig ruimte is om over te steken.
  7. Turborotonde Burgemeester Freijterslaan – Kade – Hulsdonksestraat: Er gebeurt veel tegelijk: fietsers komen van twee kanten, automobilisten rijden hard en de situatie is onoverzichtelijk.
  8. Hulsdonksestraat: Een smalle straat met weinig ruimte voor fietsers, veel vrachtverkeer, geluidsoverlast en geen veilig gevoel bij het oversteken doordat men tussen geparkeerde auto’s moet opstellen.

 

image

Jullie hadden ook positieve punten voor ons, zo kunnen we de juiste acties blijven voortzetten!

  1. Stationsplein: Hierboven was te lezen dat niet iedereen tevreden is over de nieuwe situatie. Maar anderen vinden juist dat de veiligheid en aantrekkelijkheid verbeterd is. De 30 km/u zone wordt door hen als prettig ervaren.
  2. Burgemeester Prinsensingel: Het fietspad is goed afgezonderd van autoverkeer en er is veel groen aanwezig, wat de omgeving aangenaam maakt.
  3. Laan van Brabant – Laan van België – Antwerpseweg: De nieuwe verkeerslichten zorgen voor een verbetering, met minder wachttijd voor het verkeer.
  4. Laan van Brabant – Willem Dreesweg – President Kennedylaan: De wachttijdvoorspellers zorgen voor korte wachttijden voor alle verkeersdeelnemers. De nieuwe verkeerslichten zijn efficiënt en dienen als voorbeeld voor andere locaties.
  5. Wouwseweg: Dit is een fijne en veilige fietsstraat die in kwaliteit flink is verbeterd.

 

Vervolg onderzoek mobiliteit

Jullie antwoorden worden meegenomen in de nieuwe mobiliteitsvisie, die inmiddels bijna gereed is. Aan het einde van dit jaar ligt de definitieve versie klaar. Begin 2025 willen we de Mobiliteitsvisie door de gemeenteraad laten goedkeuren.

Ondertussen zit de gemeente niet stil! Terwijl de visie wordt afgerond, worden er al stappen gezet. Denk aan het herstellen van scheve tegels op fietspaden en het aanleggen van nieuwe fietsstraten op plekken waar dat nodig is. Zo werken we nu al aan betere mobiliteit!

 

image

Telefonische bereikbaarheid van de gemeente

De gemeente Roosendaal wil het bellen met de gemeente makkelijker en fijner maken. Daarom willen we graag weten hoe we je het beste kunnen helpen als je ons belt. Met deze vragenlijst wilden we ontdekken wat jullie inwoners belangrijk vinden, zodat we onze telefonische service beter kunnen afstemmen op jullie wensen.

 

Belangrijkste bevindingen

  • Jullie willen graag zelf een datum en tijdstip kiezen voor terugbelverzoeken. Het is belangrijk dat er op tijd en volgens afspraak wordt teruggebeld.
  • E-mail, SMS en WhatsApp worden als waardevolle communicatiemiddelen gezien, vooral voor eenvoudige vragen. Enkele inwoners hebben interesse in chatopties.
  • Over het keuzemenu zijn de meningen verdeeld:
    • 59% wil een uitgebreider menu om direct bij de juiste afdeling terecht te komen.
    • 41% geeft de voorkeur aan een korter menu.
    • De meeste mensen vinden het prettig als tijdens het wachten wordt vermeld hoeveel mensen er nog voor je zijn en hoe lang je moet wachten.
  • Snelle responstijden, het nakomen van afspraken, duidelijke communicatie en vriendelijke interacties worden als cruciaal beschouwd voor een positieve ervaring met de gemeentelijke dienstverlening.

 

Vervolg
We werken op dit moment samen met een externe partij aan verbeteringen op het gebied van telefonie. Zodra dit rond is, kunnen we aan de slag met het verbeteren van de terugbelverzoeken en het verkennen van de beste vormgeving voor een keuzemenu. Jullie opmerkingen over deze onderwerpen nemen we natuurlijk mee!

De gemeente Roosendaal onderzoekt samen met andere gemeenten de mogelijkheden van generatieve Artificial Intelligence (AI). Hierbij wordt gekeken naar de inzet van een slimme en efficiënte klantcontactrobot. Dit sluit aan bij de wens om via verschillende kanalen contact op te nemen met de gemeente. Het verbeteren van de dienstverlening en het verhogen van de klanttevredenheid staan hierbij centraal.

Het is nu al mogelijk om via WhatsApp contact op te nemen met de gemeente (+316 11537992). Om meer mensen hiervan op de hoogte te brengen, zullen we dit duidelijker vermelden op de website van de gemeente.

 

image
 
 

Onderzoek naar openbare toiletten

Dit onderzoek ging over de openbare toiletten in gemeente Roosendaal en over mogelijke verbeterpunten. Dit is belangrijk, omdat er in Nederland te weinig openbare toiletten zijn. Vooral mensen met spijsverteringsproblemen, een stoma of incontinentie krijgen hierdoor vaak te maken met ongemakkelijke situaties en stress als ze de deur uit willen. Soms leidt dit zelfs tot eenzaamheid.

Maar eigenlijk heeft iedereen weleens behoefte aan een toilet, toch?

 

Belangrijkste bevindingen

  • Openbare toiletten zijn vooral nodig op locaties zoals in de stad, bij winkels, onderweg, en in dorpen en wijken.
  • Voor veel mensen is dit geen luxe:
    • 1 op de 3 geeft aan dat een tekort aan openbare toiletten hun dagelijks leven beperkt.
    • 42% vindt dat er simpelweg te weinig openbare toiletten zijn.
    • Dit percentage is nog hoger onder mensen met een chronische ziekte of beperking.
  • Veel mensen weten niet waar openbare toiletten te vinden zijn of hoe ze die eenvoudig kunnen opzoeken.
  • Bij evenementen is er behoefte aan meer openbare toiletten die bovendien voor iedereen toegankelijk zijn.


Vervolg
Veel mensen weten niet dat er al flink wat openbare toiletten in de gemeente Roosendaal zijn. Daarom wordt er gewerkt aan betere zichtbaarheid. Denk aan duidelijke bordjes en bewegwijzering, maar ook aan promotie via lokale bladen.

Daarnaast helpt de gemeente (horeca)ondernemingen om hun toiletten gratis en openbaar beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld met financiële ondersteuning voor extra schoonmaakkosten. Willekeurige bezoeken zullen afgelegd worden om na te gaan hoe het in de praktijk gaat om zo verbeteringen aan te brengen.

Verder wordt bij evenementen nu al extra ingezet op openbare toiletten. Zo stonden er tijdens de Roosendaalse Kermis en het EK-voetbal extra toiletwagens en waren er meerdere rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig.

Nog een handige tip: download gratis de HogeNood-app op je telefoon! Hiermee vind je snel het dichtstbijzijnde openbare toilet. Gemeente Roosendaal is namelijk aangesloten op de Hogenood-app van de Toiletalliantie!

 

 

image

 

Dat waren alweer alle onderzoeken van het afgelopen jaar, dankjewel voor jullie deelname! 

Ben je nog geen lid maar wil je wel meedenken en je mening laten horen? Meld je dan hier aan!

Heb je vragen na het lezen van deze nieuwsbrief? Deze mag je mailen naar datalab@roosendaal.nl.

Voor nu hele fijne feestdagen gewenst en tot volgend jaar!